استقبال مالزیاییها از خرید نوعی پارچه سنتی دست ساز به نام “باتیک”، موجب رونق تولید و بازار فروش این هنرصنعت بومی مالزی شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از کوالالامپور؛ استقبال مالزیاییها از خرید نوعی پارچه سنتی دست ساز به نام “باتیک“، موجب رونق تولید و بازار فروش این هنرصنعت بومی مالزی شده است.
پیشینه هنر باتیک
باتیک یک هنر سنتی و قدیمی است که در بسیاری از کشورهای آسیایی بهویژه اندونزی و مالزی رایج است. این هنر شامل استفاده از موم برای ایجاد نقشها و الگوهای زیبا بر روی پارچه است. در این فرآیند ، ابتدا پارچه را با موم پوشش میدهند و سپس آن را در رنگهای مختلف غوطهور میکنند. قسمتهایی که با موم پوشیده شدهاند، رنگ نمیگیرند و به همین دلیل طرحهای منحصر به فردی ایجاد میشود. پس از پایان رنگآمیزی، موم را از پارچه جدا کرده و طرحهای رنگارنگ و پیچیده باقی میمانند. باتیک نهتنها جنبه هنری دارد، بلکه نمادی از فرهنگ و هویت محلی نیز هست.
سهم کارگاههای کوچک تولید پارچه بومی “باتیک”، پس از دو سال رکود ناشی از همه گیری کرونا با رونق دوباره بازار این کالای دست ساز در مالزی به بیش از هفتاد درصد رسیده است.
هنرصنعتی با قدمت هزار ساله که سینه به سینه به استادکاران امروز منتقل شده است.
استادانی خلاق که علاوه بر ارائه طرحهای جدید و نقشهایی بکر و زیبا در تلاشند تا این هنرکهنسال را به جوانان و هنرجویان علاقمند آموزش دهند.
پارچههایی با دوام منقش به نقشها و طرحهای بومی در تولید انواع لباس، مانتو، شال و روسری، دستمالهای تزئینی، رومیزی و تابلوهای ابریشمی فاخر، کاربرد زیادی دارد.
محصولی پرطرفدار که بازار داخلیش پررونقتر از بازار خارجی است؛ موضوعی که موجب شده دولت مالزی برای افزایش صادرات “باتیک” هدف گذاری کند.
هند و اندونزی خاستگاه اصلی تولید این نوع پارچه های سنتی “باتیک” به شمار میروند؛ گرچه بیش از چهار قرن است که این هنر صنعت به اروپا، غرب آسیا و کشورمان ایران راه یافته و امروز در تبریز پارچههایی مطابق با هنر اصیل ایرانی به روش “باتیک” به نام چاپ “کلاقه ای” تولید میشود.